22 Şubat 2009 Pazar

üçüncü mehmed


Üçüncü Mehmed, Manisa'da dogdu. Cok kuvvetli bir ilim tahsili yapti. Orta boylu, kumral sacli ve güzel yüzlü idi. Dinine çok bagliydi ve tasavvufa da çok meraki vardi. Hz. Peygamberimizin mübarek ismi anilinca, saygi icin derhal ayaga kalkardi.
Ismini Fatih'e benzemesi için dedesi Kanuni, "Mehmed" koymustur. Üçüncü Mehmed devri, Osmanli Imparatorlugunun duraklama devrine rastlar. Nitekim Avrupa topraklarinda, Devleti Aliyye, bircok kalelerini Avrupalilara teslim eder. Sadrazam Koca Sinan Pasa'nin basarisizligini gören Üçüncü Mehmed, bizzat sefere Cikmis, Haçova Meydan Savasini Avrupalilara karsi kazanmis ve Egri Kalesini fethetmistir. Tarihte Egri Fatihi diye anilir.
Bu devirde Türkiye Iran yeniden savasa baslamistir. Vezirlerin ve ulema sinifindan bazi kimselerin, adam kayirmalari, ehliyetsiz olduklari halde birçok kimseleri ehliyetli ve üstün kabiliyetli olarak padisaha tavsiyede bulunmaIari, padisahi ve Devleti Aliyyeyi güc durumlarda birakmistir.
Ücüncü Mehmed, zamaninda çikan ic isyanlarla (Celâli isyanlari ile) ugrasmis, disarida ise topraklar kaybedilmistir. Meshur Kanije Kalesi müdafaasi, Tiryaki Hasan Pasa tarafindan bu devirde yapilmistir. Üçüncü Mehmed genc yasinda iken 1603 senesinde vefat etmistir. (Allah rahmet eylesin.)
Üçüncü Mehmed de sâirdi ve Adli mahlasiyla siirler yazmistir. siirlerinden birisi de söyledir.
Yokdurur zulme rizamiz, adle biz mâilleriz. Gözleriz Hakk'in rizasin emrine kaailleriz. Arifiz, âyine-i âlem - nümadir gönlümüz. Rüzgârin cünbüsünden sanmayin gaafilleriz.Pûse-i ask içre Adli kaal ezelden kalbimiz,Gill-ü gisdan hãliyiz, ãlemde safi dilleriz.
Silsile-i Saadâd'tan Mevlânâ Muhammed Hâcegi Emkengi (H. 1008) ve Muhammed Bâkî Billah Hazretleri (H. 1013), Sair Bãki (H. 1008), Hasimi Osman Efendi (H. 1004), Tezkire sahibi Hasan Celebi Efendi (H. 1013) Ücüncü Mehmed devrinde vefat eden büyüklerdir.
Erkek cocuklari : Birinci Ahmed, Birinci Mustafa, Selim, Mahmud.
Kizlarinin isimleri bilinmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder